Hart- en vaatziekten vormen een groot gezondheidsrisico en kunnen ernstige gevolgen hebben. Deze pagina biedt informatie over drie belangrijke onderwerpen: de preventie van hart- en vaatziekten, boezemfibrilleren en hartfalen. U leert hoe u het risico op hart- en vaatziekten kunt verlagen, wat boezemfibrilleren inhoudt en hoe het behandeld wordt, en hoe u met hartfalen om kunt gaan.
Hart- en vaatziekten
Leer meer over de preventie en hoe u het risico kunt verlagen.
Boezemfibrilleren
Leer meer over wat het is en hoe het behandeld wordt.
Hartfalen
Leer meer over wat het inhoudt en hoe u ermee om kunt gaan.
Preventie van hart- en vaatziekten
Preventie van hart- en vaatziekten richt zich voornamelijk op het voorkomen van een hartinfarct, een beroerte, een vernauwing van de kransslagaders, slagaders in de benen en van een verwijding van de buikslagader. Bij deze aandoeningen of hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte is er sprake van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Vaststelling risico en behandeling
De huisarts of de praktijkondersteuner1 stelt vast of u een verhoogd risico heeft op het (opnieuw) krijgen van hart- en vaatziekten. Dat gebeurt door het stellen van vragen, meten van de bloeddruk en bloedonderzoek.
Als u een verhoogd risico heeft, dan krijgt u leefstijladviezen zoals stoppen met roken, meer bewegen, voedingsadviezen en beter op gewicht komen. Eventueel krijgt u medicijnen om uw bloeddruk en/of uw cholesterol te verlagen.
Huisarts
Nadat bij u een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is vastgesteld, bespreekt u met uw huisarts de verdere gang van zaken. Uiteraard heeft u daarin een beslissende stem. Kiest u voor maatregelen om hart- en vaatziekten zo veel mogelijk te voorkomen, dan gaat u volgens afspraak naar de praktijkondersteuner.
Praktijkondersteuner
Uw centrale aanspreekpunt is de praktijkondersteuner. Deze is opgeleid om patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten te begeleiden.
- geeft voorlichting over het voorkomen van hart- en vaatziekten;
- bespreekt het individuele behandelplan met betrekking tot leefstijladviezen en medicijngebruik en de controlefrequentie;
- voert minimaal eenmaal per jaar controle uit van uw bloeddruk en gewicht en regelt dat er eenmaal per jaar een bloedonderzoek plaatsvindt;
- verwijst zo nodig naar de diëtist, fysiotherapeut of apotheker;
- geeft informatie over medicijnen
Apotheker
De apotheker levert u de genees- en hulpmiddelen. Ook controleert de apotheker of u de voorgeschreven geneesmiddelen samen met andere geneesmiddelen mag gebruiken. De resultaten van die controle geeft de apotheker door aan u en uw huisartsenpraktijk. Als u in overleg met uw praktijkondersteuner uw bloeddruk zelf wilt meten, kan de apotheker u adviseren over betrouwbare bloeddrukmeters.
Diëtist
Voeding is een belangrijk onderdeel van leefstijl. Nadat bij u van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten vastgesteld werd, is het wenselijk dat u naar de diëtist gaat voor dieetadvies op maat. De diëtist begeleidt u bij het aanpassen van uw voedingsgewoonten, zodat die passen bij uw voorkeuren en activiteiten. Gezonde, gevarieerde voeding helpt bij het verbeteren van onder andere het gewicht of het verlagen van het cholesterolgehalte.
Fysiotherapeut
Elke dag bewegen is gunstig voor het cholesterolgehalte in uw bloed, uw bloeddruk en uw gewicht. Wanneer nodig of gewenst, kan de fysiotherapeut u helpen met het verbeteren van uw uithoudingsvermogen en het ontwikkelen van een actievere leefstijl.
Uw inspanning
De eerste stap is het aanpassen van uw leefstijl door aanpassingen in uw voeding, streven naar gewichtsvermindering en, als dit mogelijk is, meer lichaamsbeweging. Als het effect van het aanpassen van uw leefstijl niet voldoende is, kan uw huisarts geneesmiddelen voorschrijven, bijvoorbeeld bloeddrukverlagers of cholesterolverlagers.
Kosten
De kosten van de huisarts, de praktijkondersteuner en de diëtist worden vergoed uit de basisverzekering en vallen niet onder het eigen risico. De overige kosten van behandelingen en medicijnen zijn terug te vinden via u zorgverzekeraar.
Wijksamenwerkingsverband
De zorgverleners van ons wijksamenwerkingsverband zijn gediplomeerd en geschoold in de preventie van hart- en vaatziekten. Wij bieden u begeleiding aan de hand van de nieuwste inzichten.
Multidisciplinair overleg
Regelmatig overleggen de huisarts, praktijkondersteuner, apotheker, diëtist en fysiotherapeut over patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Als één van uw behandelaars daarbij uw situatie specifiek wil bespreken, dan kan hij/zij uw dossier inbrengen. Dat wordt vooraf met u besproken.
Toestemming
Als u instemt met de gezamenlijke preventie van hart- en vaatziekten, dan geeft u de zorgverleners in dit samenwerkingsverband de toestemming om uw medische gegevens over de preventie in te zien.
Onze zorgverleners gebruiken die gegevens om de behandelingen goed op elkaar af te stemmen. Wij respecteren het medisch beroepsgeheim. Dat betekent dat we vertrouwelijk met uw gegevens omgaan en die niet zullen delen met derden. Uw huisarts legt uw beslissing over het wel of niet delen van uw gegevens over de preventie van hart- en vaatziekten vast in het behandelplan.
Boezemfibrilleren
Bij boezemfibrilleren slaat het hart onregelmatig. Hierdoor pompt je hart het bloed minder goed door het lichaam. Bij boezemfibrilleren loop je ook meer risico op een beroerte. Soms komt boezemfibrilleren als een plotselinge aanval. Maar het kan ook steeds aanwezig zijn. Een ander woord voor boezemfibrilleren is atriumfibrilleren of hartritmestoornis.
Wat zijn je klachten?
- hartkloppingen
- snel buiten adem zijn
- benauwdheid
- moe zijn
Hoe stellen we boezemfibrilleren vast?
Eerst bespreek je jouw klachten met je huisarts. Als het nodig is, laat de huisarts bloedonderzoek doen. Ook kan de huisarts een hartfilmpje laten maken. Als de uitslag niet goed is, dan ga je naar cardioloog. Dat is een hartspecialist.
Hoe kunnen we behandelen?
De cardioloog bespreekt jouw klachten met jou in het ziekenhuis. Na de afspraken met de cardioloog, ga je weer terug naar je huisarts. De huisarts kan je medicijnen geven om het hart rustiger te laten kloppen. Of de huisarts geeft je medicijnen die het risico op een beroerte kleiner maken. De huisarts en andere zorgverleners helpen je verder.
Wat is een behandelteam?
Verschillende zorgverleners werken samen met jou aan je behandeling. Zij vormen jouw behandelteam. Zij geven advies, controleren en houden contact met elkaar over je behandeling. Jullie beslisssen samen wat voor jou het beste is.
Uw behandelteam uitgelegd
Huisarts
De huisarts heeft bij jou ontdekt dat je boezemfibrilleren hebt. De huisarts schrijft medicijnen voor als dat nodig is. De huisarts of praktijkondersteuner controleren je hart regelmatig. Zij bespreken daarna met elkaar de juiste behandeling.
Praktijkondersteuner
Met de praktijkondersteuner van je huisarts heb je het meeste contact. De praktijkondersteuner:
- controleert je hartslag, bloeddruk en gewicht 2 keer per jaar of vaker
- regelt bloedonderzoek (1 keer per jaar of vaker)
- geeft advies en informatie over gezonder leven
- geeft uitleg over de medicijnen
- beantwoordt je vragen
- brengt je in contact met een diëtist, fysiotherapeut of apotheker
- heeft overleg met je huisarts over hoe het met je gaat.
Apotheker
Als de huisarts dat nodig vindt, krijg je bij de apotheek medicijnen.
De apotheker:
- controleert of de medicijnen passen bij jouw andere medicijnen
- geeft advies over het gebruik van de medicijnen
Diëtist
Het is belangrijk te letten op wat je eet. De diëtist weet alles over voeding. De diëtist kan je helpen om af te vallen en overlegt met jou hoe je je eetgewoonten kunt aanpassen.
Fysiotherapeut
Bewegen kan helpen om je beter te voelen. De fysiotherapeut helpt je hierbij. Ook als je het lastig of spannend vindt om te bewegen.
Wat kun je zelf doen?
Je bent zelf ook heel belangrijk voor je behandeling. Dit kun je doen:
- herken je klachten op tijd
- neem je medicijnen op tijd in
- geef je grenzen aan
- stel je vragen aan de praktijkondersteuner
Wat kost de behandeling?
- afspraken met de huisarts
- afspraken met praktijkondersteuner
- afspraken met de diëtist
- een deel van de afspraken met de fysiotherapeut
Jij betaalt soms zelf:
- een deel van de medicijnen
- een deel van de afspraken met de fysiotherapeut
Wil je weten wat je zelf moet betalen? Neem contact op met je zorgverzekeraar
Akkoord met gegevens delen
De huisarts, praktijkondersteuner, apotheker, diëtist en fysiotherapeut werken samen aan je behandeling. Daarom moeten ze jouw gegevens met elkaar delen. Als je instemt met je behandeling, dan geeft je hiervoor toestemming. Ze gaan vertrouwelijk met je gegevens om. Ze delen jouw gegevens niet met anderen. Dit schrijft de huisarts op in het plan voor je behandeling.
Heb je nog vragen?
Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Neem dan contact op met de praktijkondersteuner.
Je kunt ook meer informatie vinden op de website www.thuisarts.nl/atriumfibrilleren.
Hartfalen
Bij hartfalen slaagt het hart er onvoldoende in om het bloed naar de weefsels in het lichaam te pompen. Daarbij kunnen klachten ontstaan als kortademigheid bij inspanning of in rust, moeheid en ophoping van vocht (bijvoorbeeld in de enkels). Dat komt voor en na een hartinfarct en langdurige hoge bloeddruk of suikerziekte voor.
Diagnose en behandeling
Bij klachten die kunnen wijzen op hartfalen laat de huisarts bloedonderzoek doen en een ecg (hartfilmpje) maken. Als de uitslag van één van die onderzoeken niet goed is, dan voert de cardioloog verder onderzoek uit (onder andere een echo van het hart). De cardioloog geeft medicatie en soms wordt u verwezen voor verdere ingrepen.
Na behandeling door de cardioloog kunt u terugverwezen worden naar de huisarts. Dat gebeurt als uw situatie stabiel is of verdere behandeling door de cardioloog niet nodig of nuttig is.
Huisarts
Nadat u door de cardioloog terugverwezen bent naar uw huisarts, bespreekt deze de behandeling met u. Uw huisarts maakt voor u een afspraak met de praktijkondersteuner voor de controles. Na de controle bij de praktijkondersteuner is er telkens overleg tussen de huisarts en de praktijkondersteuner.
Praktijkondersteuner
Uw centrale aanspreekpunt is de praktijkondersteuner. Deze is opgeleid om patiënten met hartfalen te begeleiden. De praktijkondersteuner:
- geeft voorlichting over hartfalen;
- bespreekt het individuele behandelplan met betrekking tot leefstijladviezen medicijngebruik en de controlefrequentie;
- voert enkele keren per jaar controle uit van uw bloeddruk en gewicht;
- regelt met u dat er minimaal eenmaal per jaar een bloedonderzoek plaatsvindt;
- verwijst zo nodig naar de diëtist, fysio¬therapeut of apotheker;
- geeft informatie over medicijnen.
Apotheker
De apotheker levert u de genees- en hulpmiddelen voor de behandeling van hartfalen. Ook controleert de apotheker of u de voorgeschreven geneesmiddelen samen met andere geneesmiddelen mag gebruiken. De resultaten van die controle geeft de apotheker door aan u en uw huisartsenpraktijk. De eerste keer dat u medicatie voorgeschreven krijgt, ontvangt u van uw apotheker uitleg en informatie. De apotheker heeft verschillende mogelijkheden om u te ondersteunen bij het juiste en veilige gebruik van uw medicijnen. Vraag hier ook zelf naar.
Diëtist
Bij hartfalen speelt het aanpassen van uw leefstijl een belangrijke rol. Voeding is een belangrijk onderdeel van leefstijl. Bij de controles van hartfalen is het wenselijk dat u naar de diëtist gaat voor dieetadvies op maat. Zoutbeperking en (soms) vochtbeperking zijn bij hartfalen belangrijk. De diëtist bespreekt met u uw voedingsgewoonten en voedingsvoorkeuren en geeft u advies en begeleiding.
Fysiotherapeut
Bij de behandeling speelt bewegen een belangrijke rol. De fysiotherapeut helpt u om uw conditie te verbeteren, zodat u uw dagelijkse activiteiten (bijvoorbeeld in huis of in de omgeving van uw huis) zo goed mogelijk kunt uitvoeren. Uw inspanning U speelt zelf een belangrijke rol in uw behandeling. Door uw klachten op tijd te herkennen, uw medicatie op tijd te gebruiken, uw grenzen te stellen en mogelijke oplossingen te bespreken met uw praktijkondersteuner. In een persoonlijk behandelplan legt u samen met uw praktijkondersteuner en andere zorgverleners uw doelen vast.
Kosten
De kosten van de huisarts, de praktijkondersteuner en de diëtist worden vergoed uit de basisverzekering en vallen niet onder het eigen risico. De overige kosten van behandelingen en medicijnen zijn terug te vinden via uw zorgverzekeraar.
Wijksamenwerkingsverband
De zorgverleners van ons wijksamenwerkingsverband zijn gediplomeerd en geschoold in hartfalen. Wij bieden u begeleiding aan de hand van de nieuwste inzichten.
Multidisciplinair overleg
Regelmatig overleggen de huisarts, praktijkondersteuner, apotheker, diëtist en fysiotherapeut over patiënten met een verhoogd risico op hartfalen. Als één van uw behandelaars daarbij uw situatie specifiek wil bespreken, dan kan hij/zij uw dossier inbrengen. Dat wordt vooraf met u besproken.
Toestemming
Als u instemt met de gezamenlijke behandeling van hartfalen, dan geeft u de zorgverleners in dit samenwerkingsverband de toestemming om uw medische gegevens over de preventie in te zien.
Onze zorgverleners gebruiken die gegevens om de behandelingen goed op elkaar af te stemmen. Wij respecteren het medisch beroepsgeheim. Dat betekent dat we vertrouwelijk met uw gegevens omgaan en die niet zullen delen met derden. Uw huisarts legt uw beslissing over het wel of niet delen van uw gegevens over de preventie van hart- en vaatziekten vast in het behandelplan.