Gezonde gewrichten en botten zijn essentieel voor een actief en pijnvrij leven. Op deze pagina vindt u informatie over drie veelvoorkomende aandoeningen: artrose van de heup of knie, lage rugklachten en osteoporose. U leert wat deze aandoeningen inhouden, hoe ze behandeld kunnen worden en wat u zelf kunt doen om uw gezondheid te verbeteren.
Artrose van heup of knie
Informatie over de oorzaken, symptomen en behandelingen voor artrose.
Lage rugklachten
Uitleg over aspecifieke lage rugklachten, zelfmanagement en de rol van de fysiotherapeut.
Osteoporose
Inzicht in het voorkomen en behandelen van osteoporose om botgezondheid te behouden.
Artrose van heup of knie
Artrose is een chronische aandoening: dat wil zeggen dat het niet over gaat en langzaam erger wordt. Het is een ziekte van het hele gewricht, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Artrose kan in alle gewrichten ontstaan, maar komt vaak voor in de heup of de knie. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose aan de heup of knie. Vaak wordt artrose in één adem genoemd met veroudering en slijtage waardoor gedacht wordt dat er niets tegen te doen is. Maar er is wel degelijk iets aan de klachten te doen.
‘Alles wat ik doe doet pijn. Het ontneemt mij de lol om iets te ondernemen.’
Goed dat u met uw klachten naar de huisarts of fysiotherapeut bent gegaan. Uit lichamelijk onderzoek is gebleken dat u artrose heeft. We gaan de ernst van de artrose verder in kaart brengen. Dat doen we met een speciale vragenlijst, zodat we met een bij uw situatie passende behandeling kunnen beginnen.
Klachten & pijnbestrijding
Alles wat ik doe doet pijn. Het ontneemt mij de lol om iets te ondernemen.
Goed dat u met uw klachten naar de huisarts of fysiotherapeut bent gegaan. Uit lichamelijk onderzoek is gebleken dat u artrose heeft. We gaan de ernst van de artrose verder in kaart brengen. Dat doen we met een speciale vragenlijst, zodat we met een bij uw situatie passende behandeling kunnen beginnen.
Moet er dan een röntgenfoto worden gemaakt?
Een röntgenfoto is niet zo geschikt om artrose of de ernst ervan vast te stellen. Er zijn mensen die op de foto ernstige artrose hebben maar er in hun dagelijks leven bijna niets van merken en andersom. Een foto is wel geschikt om eventuele andere mogelijke ziektes uit te sluiten.
Is er iets aan de pijn te doen?
Uw huisarts adviseert u om iedere dag 3x 1000 mg paracetamol te slikken. Ook op dagen dat u geen last van uw artrose heeft. Dit is een zogeheten onderhoudsdosering en werkt beter tegen de pijn dan af en toe iets slikken. Als het nodig is kan de huisarts in overleg met de apotheker sterkere pijnstillers adviseren. De apotheker let er op dat deze pijnstillers bij uw eventuele andere medicijnen passen. Sommige mensen hebben baat bij glucosamine. U kunt het uitproberen door 3 maanden deze tabletten te slikken. De apotheker kan u hier uitleg over geven.
Voldoende bewegen is belangrijk, maar maakt het bewegen mijn artrose niet juist erger?
Rust roest. Blijven bewegen is juist erg belangrijk. Het helpt de botten en het kraakbeen zo gezond mogelijk te houden en onnodige achteruitgang te voorkomen.
De fysiotherapeut kan u leren weer meer zelfvertrouwen te krijgen op het gebied van bewegen. Ook kan de fysiotherapeut u helpen om meer spierkracht en uithoudingsvermogen op te bouwen. Dit heeft namelijk een positieve invloed op het verminderen van de pijn. Naast de eventuele behandeling van de fysiotherapeut is het belangrijk om ook zelf in beweging te blijven en zo uw conditie op peil te houden. U moet dan denken aan iedere dag een half uur matig intensief bewegen.
Is goede voeding belangrijk?
Het versterken van uw spieren en verbeteren van uw conditie lukt beter als u de juiste voedingsstoffen tot u neemt. De diëtist kan u met voedingsadviezen hierbij ondersteunen. Ook dit helpt om onnodige achteruitgang te voorkomen. Het helpt ook als u niet te zwaar bent. Overgewicht geeft meer druk op heup en knie. En dus meer pijn. Met de juiste voeding kunt u ook ontstekingen verminderen.
Wel of niet opereren?
‘Ik heb opeens veel meer last van mijn artrose. Het is echt niet meer te doen. Kan ik geopereerd worden?’
Uit ervaring is gebleken dat een operatie niet altijd de beste oplossing is. We willen er met ons zorgprogramma voor zorgen dat u niet te vroeg wordt geopereerd. Een kunstgewricht vermindert niet in elke fase van de artrose de klachten en heeft bovendien een beperkte levensduur. Daarbij komt dat artrose zogeheten ‘flares’ kent. Tijdelijk kan de artrose opvlammen. Dit kan tot 6 weken duren, waarna de klachten weer ongeveer op het oude peil komen. Andere sterkere pijnstillers kunnen u helpen om zo goed mogelijk door de deze periode heen te komen.
Zijn uw klachten verergerd en wordt dit na een aantal weken niet beter, dan is een operatie wellicht de beste oplossing voor u. Uw huisarts zal u dan verwijzen naar een orthopeed.
Vergoedingen
Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de vergoedingen vanuit uw ziektekostenverzekering voor de in deze pagina genoemde behandelingen, materialen en medicatie.
Meer weten?
Kijk eens op de volgende websites:
- www.thuisarts.nl/artrose
- www.zorgvoorbeweging.nl
- www.maartenskliniek/zorgwijzerartrose
- www.bewegenzonderpijn.com
Lage rugklachten
Aspecifieke lage rugklachten zijn rugklachten waarvoor geen aanwijsbare specifieke oorzaak kan worden gevonden.
Lage rugklachten komen in Nederland veel voor. In een bevolkingsonderzoek bij mensen van 25 jaar en ouder bleek lage rugpijn de meest genoemde klacht van alle klachten van het bewegingsapparaat. Lage rugklachten treden het meest op tussen het 35e en 55e 20 levensjaar en genereren in Nederland jaarlijks aanzienlijke directe en indirecte kosten op. Bij 16%procent van het totale aantal verzuimdagen op het werk geeft men rugklachten als oorzaak op. Van de werknemers met langdurig werkverzuim (13 weken of langer) door rugklachten meldt 63% dat de klachten verband houden met het werk (van der Molen, 2009). Bij 14% van hen die in Nederland staan geregistreerd als arbeidsongeschikt wordt vermeld dat aandoeningen van de rug de oorzaak zijn
Aspecifieke lage rugklachten: te onderscheiden in acute, subacute en chronische lage rugklachten.
- Acute fase: een episode tot 6 weken
- Subacute fase: een episode van 6 tot 12 weken
- Chronische fase: een episode van langer dan 3 maanden
Huisarts
Het behandelplan is gericht op zelfmanagement. De patiënt wordt bij voorkeur niet op het acute moment (de eerste paar dagen van de klachten) verwezen uit oogpunt van zelfmanagement. Er wordt uitleg en advies gegeven over pijnstilling en er wordt geadviseerd zo snel mogelijk weer te gaan bewegen. Indien na 10-14 dagen onvoldoende herstel optreedt, wordt verwezen naar de fysiotherapeut of manueel therapeut voor kortdurende interventie (manuele therapie en oefeninstructie).
Fysiotherapeut/ manueel therapeut
Het behandelplan is gericht op zelfmanagement. De patiënt wordt bij voorkeur niet op het acute moment (de eerste paar dagen van de klachten) verwezen uit oogpunt van zelfmanagement. Er wordt uitleg en advies gegeven over pijnstilling en er wordt geadviseerd zo snel mogelijk weer te gaan bewegen. Indien na 10-14 dagen onvoldoende herstel optreedt, wordt verwezen naar de fysiotherapeut of manueel therapeut voor kortdurende interventie (manuele therapie en oefeninstructie).
- Volledige werkhervatting zonder klachten, of op een aanvaardbaar niveau
- Werkhervatting, op een aangepast niveau.
- Klachtenvrij of op een aangepast niveau kunnen sporten en/of ADL activiteiten kunnen uitvoeren.
Psychosomatische fysiotherapeut/POH-GGZ
Er zijn verschillende referentiekaders waar vanuit de behandeling plaats kan vinden. Binnen de cognitieve gedragstherapie (CGT) bestaat een behandelprotocol dat specifiek is ontwikkeld ter behandeling van cliënten met chronische lage rugpijn. Het gaat hier om een wetenschappelijk verantwoord en bewezen effectieve aanpak waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van psycho-educatie en stresshantering.
Diëtist
De adviezen van een diëtist richten zich op het bereiken van een gezond lichaamsgewicht en het behandelen of voorkomen van osteoporose. Tevens is de behandeling gericht op de bijwerking van (zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, flatulentie, verlies van eetlust, veranderde smaak, dyspepsie) de eventueel voorgeschreven medicatie (NSAID). De voedingstherapie draagt bij tot het verbeteren van de kwaliteit van leven.
Osteoporose
Osteoporose – in ontwikkeling