De vergrijzing en het stijgend percentage mensen met een of meerdere chronische aandoeningen vraagt om een steeds grotere inzet van huisarts, apotheker, fysiotherapeut, diëtist en partners in de wijksamenwerkings-verbanden.
Positieve Gezondheid is een nieuwe manier van werken waarbij de focus niet ligt op klachten en gezondheidsproblemen maar naar wat de patiënt nog wel kan in plaats van zich te focussen op wat hij/zij niet meer kan.
Positieve Gezondheid is het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Huisarts en onderzoeker Machteld Huber introduceerde het concept Positieve Gezondheid in Nederland in 2012.
Bron: www.iph.nl
Doel en beoogde resultaten van Positieve Gezondheid
- Tot oplossingen komen die aansluiten op wat voor de patiënt belangrijk is;
- Verbetering van de ervaren kwaliteit van zorg: zorg die aansluit op de behoefte van de patiënt;
- Verhogen van participatie in de samenleving;
- Verbetering van de gezondheid in bredere zin: door het versterken van de eigen kracht van mensen en hen inzicht en grip te geven op hun eigen gezondheid en vooral te focussen op iemands sterke kanten;
- Verschillende mogelijkheden van ondersteuning worden zichtbaar en vindbaar voor de patiënt;
- Betere samenwerking tussen eerstelijnszorg en het sociale domein.
Positieve Gezondheid in de praktijk
Bij alle praktijken die zijn aangesloten bij WSV VoorZorg is het spinnenweb beschikbaar en kan ‘het andere gesprek’ gevoerd worden. Voorafgaand aan het consult vult u het spinnenweb van Positieve Gezondheid in. Dit kan op papier, maar ook digitaal. Aan de hand van uw antwoorden op de vragen over het dagelijkse functioneren, lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving en kwaliteit van leven wordt besproken wat u belangrijk vindt. Hierbij kunt u aangeven wat u wilt veranderen in uw leven en wie of wat daarvoor nodig is.